wtorek, 26 czerwca 2012

BIAŁKA


Białka to polimery, czyli bardzo złożone cząsteczki. Monomerami budującymi cząsteczki białka są aminokwasy. Aminokwasy posiadają 2 charakterystyczne grupy:
   ·         Grupa karboksylowa – nadaje charakter kwasowy
   ·         Grupa aminowa – nadaje charakter zasadowy
Aminokwasy są AMFOTERYCZNE – związki które w obecności mocnych kwasów zachowują się jak słabe zasady, a w obecności mocnych zasad jak słabe kwasy.

W aminokwasach jedne właściwości mogą przeważać i jest to podstawą do podziału na:
   ·         Kwaśne(przewaga grup karboksylowych): kwas asparaginowy (asparaginian), kwas glutaminowy (glutaminian) 
   ·         Zasadowe(przewaga grup aminowych): arginina, lizyna, histydyna
   ·         Obojętne (1 grupa aminowa i 1 grupa karboksylowa)
W białkach jest 20 aminokwasów, a w organizmach 22
Niebiałkowe aminokwasy to: ornityna i cytrulina

Aminokwasy dzielimy na:
   ·         Endogenne – tworzone przez organizm np. asparagina
   ·         Egzogenne – tworzone poza organizmem, wprowadzane z pokarmem np. lizyna – jest jej najwięcej potrzeba człowiekowi
W skład aminokwasów wchodzą: C, H, O, N, S
Aminokwasy z siarką : cysteina, metionina, cystyna
Aminokwasy wiążą się w bardzo długie łańcuchy wiązaniami peptydowymi.
Wiązanie peptydowe powstaje między węglem grupy karboksylowej jednego aminokwasu, a azotem grupy aminowej drugiego.
Peptydy – związki zbudowane z kilku do kilkunastu aminokwasów
Polipeptydy – związki zbudowane z kilkudziesięciu aminokwasów
Białka – zawierają więcej niż 100 aminokwasów

Białko wykazuje 4 struktury:
I rzędowa:
 Kolejność, czyli sekwencja aminokwasów w białku powiązanych wiązaniami peptydowymi.
II rzędowa:
 Przestrzenny układ łańcucha białkowego; są 2 typy struktury II rzędowej
   ·         Struktura α – łańcuch układa się w postać spirali
   ·         Struktura β – łańcuch układa się w postać harmonijki
Koniczne są w tej strukturze wiązania wodorowe.
III rzędowa:
Dodatkowe skręcenia łańcuchów o właściwej im strukturze II rzędowej; występują w niej mostki siarczkowe które powstają między aminokwasami z siarką
IV rzędowa (podjednostkowa):
Tworzona jest przez białka, utworzona przez kilka podobnych elementów np. hemoglobina (zbudowana z łańcuchów podobnych: 2 łańcuchy α i 2 łańcuchy β); zespala je atom żelaza.

KLASYFIKACJA BIAŁEK
Białka proste (proteiny) – składają się wyłącznie z aminokwasów np. albuminy, histony
Białka złożone (proteidy) – mają domieszkę niebiałkową
   ·          Chromoproteidy (białko + barwnik) np. hemoglobina
   ·         Metaloproteidy (białko + metal) np. hemocjanina
   ·         Glikoproteidy (białko+ cukier ), wchodzą w skład błon komórkowych
   ·         Lipoproteidy (białko+ tłuszcz), wchodzą w skład błon komórkowych
Białka pełnowartościowe –w skład białka wchodzą wszystkie możliwe aminokwasy, czyli 20 rodzajów, z reguły białka zwierzęce
Białka niepełnowartościowe – białka nie mające kompletu aminokwasów, zazwyczaj białka roślinne, wyjątkiem są rośliny strączkowe
Podział ze względu na rozpuszczalność:
   ·         Albuminy – białka rozpuszczalne w wodzie; niektóre białka osocza krwi (decydują o osmotyczności osocza )
   ·         Globuliny – białka nie rozpuszczalne w wodzie, a w słabych roztworach kwasów i zasad; niektóre białka osocza krwi (gamma globuliny, a gamma globuliny to przeciwciała)
   ·         Skleroproteiny – ni rozpuszczalne w żadnym rozpuszczalniku np. keratyna
Fibrylarne (włókienkowe ) – białka mięśniowe – aktyna i miozyna; kolagen i elastyna
Globularne (cząsteczkowe)- np. histony – składniki jądra komórkowego

Białko zachowuje swoją strukturę tylko w odpowiednich warunkach
Koagulacja – niszczenie struktury białka, odwracalne np. wysalanie (w stężonym roztworze soli kuchennej można wytrącić białko które wraca do swojej postaci)
Denaturacja – niszczenie struktury białka, nieodwracalne, niszczeniu nie ulegają tylko I rzędowe wiązania; przyczyną może być wysoka temperatura, alkohol, stężone roztwory. Znane są przykłady renaturacji i stwierdzono go w przypadku, gdy denaturacje spowodowała wysoka temperatura

Funkcje białek:
   1)      Budulcowa – wchodzą w skład wszystkich plazmatycznych struktur komórkowych
   2)      Katalityczna – wszystkie enzymy w komórkach są białkami katalizującymi przebieg reakcji biochemicznych    
   3)      Transportowa – np. białka błonowe umożliwiają transport substancji do komórki i z komórki; hemoglobina umożliwia przenoszenie tlenu na duże odległości
   4)      Regulatorowa – koordynacja funkcji życiowych (białkami są niektóre hormony oraz przekaźniki komórkowe)
   5)      Odpornościowa – rozpoznawanie i „zwalczanie” antygenów (białkami są przeciwciała)
   6)      Lokomotoryczna – kurczliwość białek (miozyny i aktyny)w mięśniach
   7)      Energetyczna – białko może stać się materiałem energetycznym, ale funkcje tę pełni w przypadku braku tłuszczu i cukru; u osób chorych, wycieńczonych, anorektyków

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz