niedziela, 1 lipca 2012

CUKRY (CUKROWCE, SACHARYDY)


Węglowodany to związki węgla i wody

CUKRY PROSTE (monosacharydy )  Rozpuszczają się w wodzie i wykazują słodki smak
   ·         Triozy (C3): aldehyd3fosfoglicerynowy (pierwotny produkt fotosyntezy) i fosfodihydroksyaceton (powstaje w pierwszym etapie glikolizy)
Są izomerami – mają taki sam skład a inną budowę cząsteczki
   ·         Pentozy(C5): ryboza (RNA) i deoksyryboza (DNA) składniki kwasów nukleinowych
   ·         Heksozy (C6): glukoza (sok cebuli, cytryna, winogron), fruktoza (sok owocowy), galaktoza (występuje we wszystkich komórkach roślinnych prowadzących fotosyntezę)

DWUCUKRY (disacharydy) Rozpuszczają się w wodzie i wykazują słodki smak
2C6H12O6 --> C­12H22O11 + H2O
   ·         Maltoza lub celobioza (glukoza+ glukoza) – różnica polega na innych wiązaniach glikozydowych, bo w cukrach są wiązania glikozydowe
W celobiozie są wiązania β glikozydowe. Jest ona dwucukrem wchodzącym w skład celulozy.
W maltozie są wiązania α glikozydowe. Jest ona cukrem słodowym, bo występuje w słodzie, czyli ziarnach zbóż i trafia tam w wyniku hydrolizy skrobi.
   ·         Sacharoza (glukoza + fruktoza) występuje w łodygach trzciny cukrowej i korzeniach buraka cukrowego
   ·         Laktoza (cukier mlekowy )(glukoza+ galaktoza )występuje w mleku wszystkich ssaków; najwięcej laktozy zawiera mleko słonicy 5-6%

WIELOCUKRY (polisacharydy)
n C6H12O6 --> (C6H10O5)n + n H2O
Powstają z dużej liczby heksoz
Hydroliza i kondensacja i hydroliza polisacharydów przebiega dwu stopniowo.
HEKSOZY --> kondensacja--> DISACHARYDY-->kondensacja-->POLISACHARYDY
POLISACHARYDY--> hydroliza--> DISACHARYDY--> hydroliza -->HEKSOZY
Wielocukry nie wykazują smaku słodkiego i źle rozpuszczają się w wodzie.
Skrobia – materiał zapasowy roślin od zielenic poczynając; w wysokiej temperaturze pęcznieje
Glikogen (skrobia zwierzęca) – gromadzony przez człowieka i zwierzęta w mięśniach i wątrobie
Celuloza – główny składnik roślinnych ścian komórkowych
Hemiceluloza i pektyna – wielocukry wchodzące w skład ścian komórek roślinnych w mniejszej ilości
Heparyna – cukier działający anty skrzepowo 
Chityna – wchodzi w skład pancerzów stawonogów i ścian komórkowych grzybów
U glonów występują specyficzne cukry:
   ·         Agar (krasnorosty)
   ·         Paramylon(eugleniny)  w postaci ziaren przypominających ziarna skrobi
   ·         Laminaryna (brunatnice)

Funkcje cukrów:
   1)      Materiał zapasowy – skrobia, glikogen
   2)      Materiał budulcowy – chityna, celuloza
   3)      Materiał regulacyjny – heparyna, ryboza, deoksyryboza; postacią transportową cukrów w organizmie ludzi i zwierząt są cukry proste: glukoza; u roślin zaś dwucukry, głównie sacharoza
   4)      Materiał energetyczny 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz