Stanowią 15-20% suchej masy organizmu
Lipidy zbudowane są z :
·
Wyższych kwasów tłuszczowych (5 atomów węgla i
więcej )
Nasycone: palmitynowy, stearynowy
Nienasycone: oleinowy, linolowy, arachidowy
Kwasy te są nienasycone wodorem i dlatego między atomami
węgla powstają wiązania podwójne.
W tłuszczach zwierzęcych (ludzkim ) dominują kwasy nasycone,
dlatego w warunkach normalnych są ciałami stałymi.
·
Glicerol
- jest to alkohol trójwodorotlenowy
Tłuszcze dzielimy na proste i złożone:
Proste – alkohol + kwas tłuszczowy
Złożone – alkohol+
kwas tłuszczowy+ domieszka np.
·
Fosfolipidy (lipidy zawierające fosfor;
występują w błonach komórkowych)
·
Glikolipidy (lipid + cukier)
·
Cholesterol (jest składnikiem błon komórkowych)
W tłuszczach roślinnych dominują kwasy nienasycone i dlatego
w warunkach normalnych są ciekłe.
Utwardzanie kwasów nienasyconych to nasycanie wiązań wodorem
w obecności katalizatora którym jest nikiel; szkodliwość ich polega na tym, że
jedząc je magazynujemy w sobie nikiel.
W tłuszczach roślinnych nie ma cholesterolu
Pomarańczowy karoten i żółty ksantofil zaliczane są do
lipidów izoprenowych.
Funkcje tłuszczów:
1)
Materiał budulcowy – budują cytoplazmę, wchodzą
w skład błon komórkowych
2)
Materiał zapasowy – gromadzony u zwierząt i
ludzi w warstwie podskórnej (słonina) i w jamie brzusznej obrasta narządy
(sadło); U roślin pokłady tłuszczu są w nasionach np. rzepak, słonecznik
3)
Materiał izolacyjny i ochronny – u roślin
warstwa kutyny i wosku chroni przed nadmiernym parowaniem. U zwierząt na
włosach, piórach zabezpieczają przed przesiąkaniem
4)
Materiał energetyczny – wykorzystywany w drugiej
kolejności po cukrach
5)
Materiał regulacyjny – np. cholesterol jest
materiałem wyjściowym do tworzenia sterydów np. hormony płciowe; jest
materiałem do tworzenia witaminy D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz