Wszystkie geny otrzymujemy w momencie zapłodnienia. Nie
wszystkie geny ujawniają się równocześnie. Są mechanizmy pozwalające genom
ujawniać się w odpowiednim czasie.
Najlepiej mechanizm ten poznano u bakterii. Pierwszym
poznanym modelem był model operonu laktozowego który odpowiada za wchłanianie
laktozy.
Eserichia coli to bakteria żyjąca w jelicie człowieka i
żywiąca się glukozą wchłanianą z jelita. Glukoza wchłania się w każdej sytuacji
i stanowi dla niej energię.
Kiedy bakteria znajdzie się w pobliżu cukru mlekowego (laktozy)
zaczyna go przyswajać po pewnym czasie. Jeśli umie ją przyswajać to znaczy, że
potrafi tworzyć enzymy do trawienia laktozy. Enzymy te powstają po zetknięciu z
laktozą. Kontakt z laktozą odblokowuje geny odpowiedzialne za przyswajanie
laktozy.
Twórcami modelu operonu laktozowego są: Jacob i Monod.
Prowadzili badania w II poł XX wieku i stwierdzili, że na
DNA bakterii znajdują się geny które umożliwiają przyswajanie laktozy.
Odpowiadają za to 3 geny (geny struktury).
Na matrycy genów struktury powstaje białko enzymatyczne
(enzymy) odpowiedzialne za przyswajanie laktozy. Są to : permeaza laktozowa,
transacetylaza galaktozy, β-galaktozydaza
W pobliżu genów struktury leżą dwa inne promotor i operator.
5 genów razem wziętych to operon.
Z dala od genów operonu znajduje się gen regulator, a na
matrycy tego genu powstaje białko represor.
Jak długo w otoczeniu białka nie ma laktozy to białko represor
połączone jest z operatorem i w ten sposób niemożliwa jest transkrypcja genów
struktury.
Gdy laktoza zjawi się w otoczeniu bakterii i niewielkie
ilości laktozy przenikną do wnętrza komórki białko represor połączy się z
laktozą. Dzieje się tak, ponieważ białko represor ma duże powinowactwo do
laktozy. Polimeraza RNA przyłącza się do promotora. Zachodzi transkrypcja na
tych 3 genach. Tylko w operonach wszystkie 3 geny są transkrybowane na jeden
mRNA. Po transkrypcji odbywa się translacja białek enzymatycznych.
Enzymy pozwalają na wnikanie laktozy do komórki, żeby uległa
rozkładowi na galaktozę i glukozę. Następnie oda te cukry są wykorzystywane do
produkcji energii.
Gdy laktozy w otoczeniu nie ma lub przy niskim poziomie
laktozy cząsteczka represor wraca na swoje miejsce do operatora. Służy to
oszczędności energii i substratów, bo po co tworzyć enzymy do przyswajania
laktozy skoro jej w otoczeniu nie ma.