SKÓRA
Jest 3 warstwowa:
·
Naskórek (nabłonek wielowarstwowy płaski
rogowaciejący)
·
Skóra właściwa – tkanka łączna
·
Tkanka tłuszczowa podskórna – tkanki łączne
Wytworami naskórka są: włosy, paznokcie, pazury, rogi,
kopyta, łuski
Ssaki ze względu na rogi dzielimy:
Pełno rożne – rogi są pełne i są wytworami skóry właściwej,
jest to tkanka zbliżona do kości np. jelenie
Pusto rożne – rogi są puste, są wytworem naskórka osadzonym
na wyrostku kostnym czaszki np. krowy, bawoły
Wytworami żywego naskórka są gruczoły potowe i łojowe
(pierwotnie)
·
Gruczoł potowe (merokrynowe, cewkowe ) pełnią
funkcje termoregulacyjną i obniżają temperaturę, wydzielają pot który składa
się głównie z wody; woda ma wysoką temperaturę parowania, paruje z powierzchni
ssaka i ochładza go.
·
Gruczoły mleczne i wonne to przekształcone
gruczoły potowe
·
Gruczoły łojowe (holokrynowe , pęcherzykowe) –
wydzielają łój do torebek włosa; mają zadanie
odżywiać i natłuszczać włos.
·
Wonne – wydzielają feromony
Włos – każdy włos ma mięsień przy włosowy i powoduje
stroszenie włosa (powierzchnia termoizolacyjna się zwiększa)
Skóra właściwa
·
Są w niej receptory skórne, naczynia krwionośne,
w niej tkwią włosy, gruczoły
Warstwa podskórna
·
Jest magazynem i termo izolatorem, jej grubość
zależy od różnych czynników.
PŁUCA
·
Pęcherzykowate, groniaste
Nowością jest przepona
Przy wdechu następuje skurcz przepony i mięśni
międzyżebrowych, klatka piersiowa przesuwa się do dołu i przodu. Pojemność
klatki piersiowej rośnie, a ciśnienie się zmniejsza, przez co następuje zassanie
powietrza.
Wydech to akt bierny, narządy jamy brzusznej odpychają
przeponę, a klatka piersiowa wraca do pierwotnej postaci, czyli do tyłu i do
góry. Objętość klatki piersiowej się zmniejsza, ciśnienie wzrasta i następuje
wydech.
UKŁAD WYDALNICZY
·
Są ureoteliczne, czyli w moczu ssaka dominuje
mocznik który powstaje w wątrobie.
NARZĄDY ZMYSŁÓW
OKO
·
Mają zdolność do podwójnej akomodacji
·
Nie są dobrymi wzrokowcami
·
3 powieki
UCHO (SŁUCH)
·
Wraz z węchem jest zmysłem dominującym
·
Mają kompletne ucho, czyli jest ucho zewnętrzne
·
Niektóre mają zdolność echolokacji
·
Mają w uchu środkowym 3 kosteczki słuchowe:
młoteczek, strzemiączko (ze stawowej), kowadełko (z kwadratowej)
WĘCH
·
Są makrosomatyczne – widzą węchem
·
Węch jest doskonały
·
Powierzchnia węchowa nosa u owczarka wynosi 40
cm kw. ,a u człowieka 4-5cm kw.
·
Ssaki drapieżna mają doskonały węch
Na skórze są receptory : dotyku, bólu, temperatury
Na języku mają kubki smakowe
MÓZG
·
Wszystkie części są doskonale rozwinięte
·
Nie tylko kresomózgowie, ale i móżdżek dzielą
się na 2 półkule
·
Móżdżek pokrywa kora móżdżku
·
Półkule móżdżku łączy robak
·
Od mózgu odchodzi 12 par nerwów mózgowych
UKŁAD KRWIONOŚNY
·
Zachowuje się lewy łuk aorty
·
2 przedsionki, 2 komory w sercu
SZKIELET
·
Ciężki, silnie skostniały
·
Kości czaszki ssaków łączą szwy
Szwy – połączenia mocne, ale ciężki
·
Dobrze rozwinięta mózgoczaszka
·
Trzewioczaszka dominuje u większości ssaków, a
tylko u człowieka i naczelnych dominuje mózgoczaszka
·
Żuchwa połączona z mózgoczaszką stawem
zawiasowym
ZĘBY
·
Ssaki mają żeby heterodontyczne, czyli
zróżnicowane
Zęby: siekacze, kły, przedtrzonowe, trzonowe
Wzór zębowy człowieka:
T
|
P
|
K
|
S
|
S
|
K
|
P
|
T
|
3
|
2
|
1
|
2
|
2
|
1
|
2
|
3
|
3
|
2
|
1
|
2
|
2
|
1
|
2
|
3
|
W SUMIE 32 ZĘBY
·
Szczęka górna i dolna nie zawsze się pokrywają
np. u krowy w górnej szczęce nie ma siekaczy i kłów
·
Gryzonie nie mają kłów, a za to siekacze rosną
im przez całe życie
Diastema – przerwa w szczęce po zaniku kłów
·
Uzębienie zależy od rodzaju pokarmu
·
Zęby gryzoni nie mają szkliwa na trącej
(gryzącej ) powierzchni, jest tylko zębina, muszą one ciągle gryźć, by ścierać
rosnące siekacze
Czaszka połączona 2 kłykciami potylicznymi z kręgosłupem
·
Mają dźwigacz i obrotnik
Mają wszystkie 5 odcinków kręgosłupa
U człowieka:
1.
Szyjny – 7 (stała liczba kręgów dla wszystkich
ssaków)
2.
Piersiowy - 12
3.
Lędźwiowy – 5
4.
Krzyżowy – 5
5.
Ogonowy – 4-5
ŻEBRA
Tyle samo żeber co kręgów piersiowych
Prawdziwe – przymocowane bezpośrednio do mostka
Rzekome – przyrastają chrząstką do ostatnich prawdziwych
Wolne – nie przyrośnięte do niczego
·
W obręczy barkowej nie ma kości kruczej
(wyjątkiem są stekowce)
·
Obojczyków nie mają: pies i koń
·
Obręcz miednicowa bez zmian
·
Kończyny: przednia i tylna
·
Ciało jest podparte na kończynach
UKŁAD POKARMOWY
Jama gębowa – gardziel – przełyk – żołądek – jelito cienkie
– jelito grube – odbyt
Ślinianki, trzustka, wątroba – gruczoły trawienne
Przeżuwacze np. krowa, owca
·
Mają 4 komorowy żołądek: żwacz (największy),
czepiec, księgi, trawieniec
·
W żwaczu żyją bakterie i pierwotniaki które
umożliwiają trawienie celulozy
Jedzenie trafia do żwacza później przez czepiec wydostaje
się jedynie do przeżucia, następnie rozdrobniony pokarm trafia do ksiąg –
trawieńca – jelita
ROZMNAŻANIE
Stekowce mają cechy gadzie:
·
Są jajorodne
·
Mają kość kruczą w obręczy barkowej
·
Mają stek, czyli kloakę
·
Cało zawieszone na kończynach
·
Niepełna stałocieplność, nie do końca stało i
zmiennocieplne
Torbacze np. koale, kangury, oposy :
·
Są żyworodne
·
Ich zarodki nie wykształcają łożyska
·
Zarodki rodzą się po kilku do kilkunastu
tygodni, przemieszczają się do torby lęgowej która matka ma na brzuchu,
chwytają za sutek, żywią się mlekiem matki i rosną
·
Noworodek 2 metrowego kangura ma wielkość
fasoli.
·
Zarodek torbacza to 1/ 10000 ciężaru matki, a
zarodek łożyskowca to 1/25 ciężaru matki
Łożyskowce
·
Tworzą łożysko
·
Łożysko jest to część kosmówki która wchodzi w
kontakt z błoną śluzową macicy, ukrwiona jest naczyniami omoczni i zapewnia
kontakt między organizmem matki i płodu
· Łożysko buduje kosmówka i omocznia
·
Krew matki i zarodka nie mieszają się
·
Tlen, pokarm, witaminy, przeciwciała są
transportowane do płodu, a CO2 i szkodliwe metabolity do matki,
wymiana ta zachodzi w drodze dyfuzji
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz