Węglowodany to związki węgla i wody
CUKRY PROSTE (monosacharydy ) Rozpuszczają się w wodzie i wykazują słodki
smak
·
Triozy (C3): aldehyd3fosfoglicerynowy (pierwotny
produkt fotosyntezy) i fosfodihydroksyaceton (powstaje w pierwszym etapie
glikolizy)
Są izomerami – mają taki sam skład a inną budowę cząsteczki
·
Pentozy(C5): ryboza (RNA) i
deoksyryboza (DNA) składniki kwasów nukleinowych
·
Heksozy (C6): glukoza (sok cebuli,
cytryna, winogron), fruktoza (sok owocowy), galaktoza (występuje we wszystkich
komórkach roślinnych prowadzących fotosyntezę)
DWUCUKRY (disacharydy) Rozpuszczają się w wodzie i wykazują
słodki smak
2C6H12O6 --> C12H22O11
+ H2O
·
Maltoza lub celobioza (glukoza+ glukoza) –
różnica polega na innych wiązaniach glikozydowych, bo w cukrach są wiązania
glikozydowe
W celobiozie są wiązania β glikozydowe. Jest ona
dwucukrem wchodzącym w skład celulozy.
W maltozie są wiązania α glikozydowe. Jest ona cukrem
słodowym, bo występuje w słodzie, czyli ziarnach zbóż i trafia tam w wyniku
hydrolizy skrobi.
·
Sacharoza (glukoza + fruktoza) występuje w
łodygach trzciny cukrowej i korzeniach buraka cukrowego
·
Laktoza (cukier mlekowy )(glukoza+ galaktoza
)występuje w mleku wszystkich ssaków; najwięcej laktozy zawiera mleko słonicy
5-6%
WIELOCUKRY (polisacharydy)
n C6H12O6 --> (C6H10O5)n
+ n H2O
Powstają z dużej liczby heksoz
Hydroliza i kondensacja i hydroliza polisacharydów przebiega
dwu stopniowo.
HEKSOZY --> kondensacja--> DISACHARYDY-->kondensacja-->POLISACHARYDY
POLISACHARYDY--> hydroliza--> DISACHARYDY--> hydroliza -->HEKSOZY
Wielocukry nie wykazują smaku słodkiego i źle rozpuszczają
się w wodzie.
Skrobia – materiał zapasowy roślin od zielenic poczynając; w
wysokiej temperaturze pęcznieje
Glikogen (skrobia zwierzęca) – gromadzony przez człowieka i
zwierzęta w mięśniach i wątrobie
Celuloza – główny składnik roślinnych ścian komórkowych
Hemiceluloza i pektyna – wielocukry wchodzące w skład ścian
komórek roślinnych w mniejszej ilości
Heparyna – cukier działający anty skrzepowo
Chityna – wchodzi w skład pancerzów stawonogów i ścian
komórkowych grzybów
U glonów występują specyficzne cukry:
·
Agar (krasnorosty)
·
Paramylon(eugleniny) w postaci ziaren przypominających ziarna
skrobi
·
Laminaryna (brunatnice)
Funkcje cukrów:
1)
Materiał zapasowy – skrobia, glikogen
2)
Materiał budulcowy – chityna, celuloza
3)
Materiał regulacyjny – heparyna, ryboza,
deoksyryboza; postacią transportową cukrów w organizmie ludzi i zwierząt są
cukry proste: glukoza; u roślin zaś dwucukry, głównie sacharoza
4)
Materiał energetyczny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz