Witaminy –
związki chemiczne z różnych grup konieczne do prawidłowego metabolizmu w
ilościach niewielkich i takie których organizm nie potrafi sam syntetyzować
(egzogenne).
Konieczne do właściwego metabolizmu, bo wchodzą w skład
enzymów, są grupami prostetycznymi lub koenzymami.
Są potrzebne w ilościach niewielkich, dobowe zapotrzebowanie
mierzymy w mg
Najmniejsze zapotrzebowanie – Wit. D - 0,02 mg/d
Największe zapotrzebowanie – Wit. C – 70 -100 mg/d
Witamina jest pojęciem względnym, bo to co jest witaminą dla
jednego nie musi być witaminą dla drugiego organizmu np. Wit. C dla człowieka,
świnki morskiej, a dla szczura nie jest to witamina, bo potrafią same ją
syntetyzować.
Wyjątki:
Wit. A – nie występuje w postaci gotowej, a występuje w
postaci prowitaminy – karoten. W komórkach wątroby i błonie śluzowej jelita
karoten przekształcany jest w witaminę A.
Wit. D – może być tworzona w organizmie z pochodnej
cholesterolu która nazywa się ergosterol. Powstaje w dolnych partiach naskórka.
Warunkiem jej powstawania jest obecność promieni UV, dlatego niezbędne jest
przebywanie na świerzym powietrzu.
Witaminy
rozpuszczalne w tłuszczach:
|
|||
Witaminy
|
Rola
w organizmie
|
Źródła
|
Skurki
niedoboru (awitaminozy)
|
Witamina A (retinol,
akseroftol) (2mg)
|
Jedną z funkcji biochemicznych jest współtworzenie rodopsyny-
substancji niezbędnej do utrzymania pobudliwości komórek zmysłowych siatkówki
oka. Organizm człowieka potrafi produkować witaminę A z karotenoidów.
|
Wątroba, jaja, masło, mleko, tran, warzywa i jarzyny zawierające
karotenoidy (marchew, pomidory)
|
·
Ślepota zmierzchowa (kurza ślepota)
·
Zanikanie nabłonków i łuszczenie się skóry
·
Nadmiar jest szkodliwy, prowadzi do zmian
zabarwienia skóry, wypadania włosów
|
Witamina D (kalcyferol) (0,02mg)
|
Wpływa na gospodarkę wapniową (wzmaga wchłanianie wapnia w jelitach).
Jest niezbędna do normalnego wzrostu kośćca.
|
Wątroba, mleko pełne, jaja, drożdże, masło, tran
|
·
U dzieci krzywica (deformacja kości)
·
U dorosłych rozmiękczenie kości, może
powodować osteoporozę
|
Witamina E (tokoferol) (20mg)
|
Jej podstawową funkcją jest prawdopodobnie hamowanie utleniania
lipidów ustrojowych (głównie z błon komórkowych) i witaminy A.
|
Oleje roślinne (sojowy, słonecznikowy), orzechy, kiełki pszenicy,
wątroba, jaja
|
·
Osłabienie mięśni
·
Obniżenie płodności
|
Witamina K (filochinon) (1mg)
|
Ważna w krzepnięciu krwi (w komórkach wątroby niezbędna do wytwarzania
protrombiny – białkowego czynnika uczestniczącego w krzepnięciu krwi).
|
Jarzyny (zwłaszcza kapusta i kalafior), wątroba, olej sojowy,
bakterie flory jelitowe
|
·
Wydłużenie czasu krzepnięcia krwi
·
Podatność na krwotoki
|
Witaminy
rozpuszczalne w wodzie:
|
|||
Witaminy
|
Rola
w organizmie
|
Źródła
|
Skurki
niedoboru (awitaminozy)
|
Witamina B1 (tiamina, aneuryna) (1,5mg)
|
Jest elementem enzymów utleniających węglowodany oraz aminokwasy.
|
Wątroba, mięso, drożdże, nieoczyszczone ziarna zbóż
|
·
Choroba beri- beri (bóle rak i nóg, drżenie i
osłabienie mięśni, niewydolność układu krążenia)
|
Witamina PP (niacyna, kwas nikotynowy) (20mg)
|
Jest elementem ważnych koenzymów: NAD+ i NADP+
współtworzących niektóre enzymy przeprowadzające reakcje utleniania lub
redukcji w komórkach.
|
Wątroba, sery, jaja, pełne mleko, niektóre warzywa
|
·
Niedobór jest rzadko stwierdzany
·
Uczucie zmęczenia, depresje i zaburzenia
pamięci
|
Witamina B2 (ryboflawina) (1,7mg)
|
Spełnia rolę podobną do witaminy PP – jest składnikiem koenzymu FAD
enzymu utleniającego związki organiczne w komórkach.
|
Wątroba, sery, jaja, pełne mleko, niektóre warzywa
|
·
Zapalenie skóry i pękanie kącików ust
·
Przy znacznych niedoborach- obniżenie
sprawności umysłowej
|
Witamina B6 (pirydoksyna) (2mg)
|
Jej pochodna jest koenzymem enzymów przetwarzających aminokwasy.
|
Wątroba, mięso, jaja, warzywa, banany, rośliny strączkowe
|
·
Niedobór jest rzadko stwierdzany
·
Stany zapalne skóry, nadmierna pobudliwość
|
Witamina B11 (kwas foliowy) (0,3-0,4mg)
|
Współtworzy niebiałkowy składnik enzymów niezbędnych w biosyntezie
nukleotydów wchodzących w skład DNA.
|
Bakterie floty jelitowej, nieoczyszczone ziarna zbóż, drożdże,
jarzyny liściaste
|
·
Zakłócenie procesu krwiotwórczego,
prowadzącego do anemii
·
Niedobór u kobiet w ciąży zwiększa ryzyko wad
cewy nerwowej płodu
|
Witamina B12 (kobalamina, gdyż zawiera kobalt)
(5mg)
|
Współtworzy niebiałkowy składnik między innymi enzymów
przetwarzających zasady azotowe (wpływa więc pośrednio no syntezę kwasów
nukleinowych)
|
Bakterie flory jelitowej, wątroba, jaja
|
·
Anemia złośliwa na skutek zahamowania
produkcji krwinek czerwonych
|
Witamina C (kwas askorbinowy)
(70-100mg)
|
Bardzo ważna witamina o rozległym działaniu. Między innymi niezbędna
jest w syntezie kolagenu, tworzeniu istoty podstawowej kości i zębów, a także
we wchłanianiu żelaza i wzmacnianiu mechanizmów odpornościowych. Witamina C
szybko ulega rozłożeniu w wysokich temperaturach (w potrawach smażonych i
gotowanych).
|
Świeże owoce (cytrusowe, truskawki, czarna porzeczka, aronia,
pomidor)
|
·
Niewielki deficyt obniża odporność na
przeziębienia
·
Choroba szkorbut (krwawienie dziąseł,
wypadanie zębów, obniżona odporność, nieprawidłowe zrastanie się kości,
powolne gojenie się ran)
|
Witamina H (biotyna)
|
Wpływa na właściwy stan skóry i włosów, chroni przed łojotokiem,
zapaleniem skóry i wypadaniem włosów
|
Ziemniaki, marchew, wątroba, jaja ptaków, drożdże, mięso
|
·
Zmiany skórne, wypadanie włosów, zatrzymanie
wzrostu
|
Kwas pantotenowy
|
Wpływa na przemiany węglowodanów i tłuszczów, składnik koenzymu A
|
Powszechnie w pokarmach roślinnych i zwierzęcych
|
·
Zaburzenia żołądkowo – jelitowe, uszkodzenie
nadnerczy
|
Wit. B1 – pierwsza odkryta Witamina, wynalazł ją
polak Kazimierz Funk – wprowadził pojęcie witamina, a vita – życie, czyli
witaminy warunkują życie.
Awitaminoza – stany chorobowe spowodowane całkowitym brakiem
witaminy np. choroba beri – beri, przy niedoborze Wit. B1, brak Wit.
B12 – anemia złośliwa, brak Wit. A – kurza ślepota.
Hipowitaminoza – stany chorobowe spowodowane niedoborem
witamin, kiedy niedobór jest krótkotrwały.
Hiperwitaminoza – stany chorobowe spowodowane nadmiarem
witamin. Odnosi się tylko do rozpuszczalnych w tłuszczach, bo nadmiar witamin
rozpuszczalnych w wodzie spływa z moczem.
Hiperwitaminozy mają zwykle efekt zewnętrzny podobny do
awitaminozy.
Nie stwierdzono, by witaminy przyswajane w codziennej diecie
spowodowały nadmiar.
Bardzo fajny artykuł, nie wiedziałem że jest aż takie powiązanie tych witamin.
OdpowiedzUsuńhttps://vita-pomoc.pl/kroplowki-witaminowe-pionki.html
OdpowiedzUsuń