METABOLIZM
(przemiana materii i energii)
|
|
Anabolizm(procesy
syntez)
|
Katabolizm(procesy
rozpadu)
|
Np. fotosynteza, biosynteza białek
|
Np. oddychanie
|
Procesy endoergiczne(pochłaniające energie)
|
Procesy egzoergiczne (uwalniające energie)
|
A + B-->C
Poziom energetyczny substratu jest niższy niż produktu
|
C-->A
+ B
Poziom energetyczny substratu jest wyższy niż produktów, bo energia
jest uwalniana
|
ENZYMY
Każdym procesem metabolicznym kierują biologiczne
katalizatory, czyli enzymy.
Cząsteczka niebiałkowa nosi nazwę:
·
Koenzym – jeśli jest nietrwale połączona z
białkiem enzymatycznym (tylko na czas reakcji)
·
Grupa prostetyczna – jeśli trwale połączona jest
z białkiem enzymatycznym
Katalizator – substancja która reakcje przyśpiesza, ale w
reakcji się nie zużywa wychodzi z niej niezmieniony.
Enzymy obniżają energie aktywacji substratu, czyli
najmniejszą porcje energii jaka powinna być dostarczona.
Cząstka niebiałkowa to koenzym albo grupa prostetyczna.
Cząstka niebiałkowa to najczęściej witaminy, a czasem inne proste związki
organiczne lub nieorganiczne.
W pobliżu połączenia apoenzymu i koenzymu jest centrum
aktywne (miejsce w którym enzym łączy się z substratem).
Enzymy to biologiczne katalizatory i różnią się od
katalizatorów 2 cechami:
1.
Enzymy są specyficzne, jeden enzym pasuje tylko
do jednego substratu; katalizatory nieorganiczne nie są specyficzne, czyli
jeden może katalizować wiele reakcji.
2.
Enzymy są w działaniach efektywniejsze (szybsze,
sprawniejsze) np. katalazy rozkładające H2O2 w żywych
komórkach robią to na tyle szybciej niż poza komórką: katalazy w komórce w 1
minutę, a poza komórką kilka tysięcy lat.
Enzymy do działania wymagają odpowiednich warunków:
1)
Środowisko wodne
2)
Wymagają odpowiedniego pH; dla enzymów
komórkowych optymalne pH to takie jak w komórkach, czyli pH około 7. W enzymach
układu pokarmowego pH zależy od odcinka:
·
Jama ustna pH=7 – amylaza ślinowa
·
Żołądek – pH =2 – pepsyna żołądkowa
·
W całym jelicie wszystkie enzymy są aktywne w pH
zasadowym.
3)
Odpowiednia temperatura. Powyżej 40st. C następuje denaturacja białek
enzymatycznych, optymalna temperatura to około 37st. C i enzymy są
najaktywniejsze, niższa temperatura spowalnia reakcje
4)
Stężenie cząsteczek substratu – ilustruje to krzywa
Michaelisa
Wraz ze wzrostem stężenia cząsteczek substratu rośnie
aktywność enzymu. Rośnie do pewnej granicy na której się utrzymuje, a granica
ta to połowa szybkości maksymalnej
KLASYFIKACJA ENZYMÓW
Enzymy sklasyfikowano w 6 klas, a kryterium klasyfikacji to
typ katalizowanej reakcji.
Oksydoreduktazy –
enzymy kierujące reakcjami utleniania i redukcji. Uczestniczą w procesach
fotosyntezy i procesie oddychania komórkowego
Transferazy –
enzymy które kierują procesami w których przenoszone są całe grupy chemiczne z
jednych cząstek na inne np. podczas aminacji przenoszona jest grupa aminowa NH2,
a rodzaj transferazy która nim kieruje to aminotransferaza. Grupa OH –
hydroksytransferaza. –COOH – karboksytransferaza.
Hydrolazy –
kierują procesami hydrolizy, a hydroliza to rozpad cząsteczek przy udziale
cząsteczki wody np. zaliczmy do nich enzymy trawienne: lipaza, amylaza,
pepsyna.
Izomerazy –
kierują procesami izomerii, czyli procesami przejścia jakiegoś związku w inną
postać chemiczną
·
Izomery – związki o tym samym
składzie chemicznym, a innej budowie chemicznej np. glukoza i fruktoza.
Liazy – enzymy
które kierują rozpadem cząsteczek niehydrolitycznie, czyli bez udziału wody i rozrywają
wiązania typu: C-C; C-O; C- H
Ligazy (syntetazy)
– kierują procesami syntez przy udziale energii z ATP i tworzą wiązania które
rozrywają liazy, czyli C- C; C-O; C- H.
Nazwy enzymów powstają od nazwy substratu lub typu reakcji w
którym uczestniczą z końcówką –aza np. amylaza (cukry), lipaza(lipidy),
hydrolaza, oksydoreduktazy.
INCHIBITORY
reakcji enzymatycznej
Inhibitor – opóźniacz, czyli czynnik który zwalnia jakiś
proces, nie zaliczamy do nich tylko enzymów.
Inhibitory dzielimy na 3 grupy:
·
kompetycyjne – związek o budowie podobnej do
substratu; związek ten wbudowuje się w centrum aktywne enzymu i uniemożliwia
wbudowanie się właściwego substratu
·
niekompetycyjne – inhibitor o innej budowie niż
substrat
·
allelosteryczny – związek który przyłącza się w
innym miejscu, a nie w centrum aktywnym. Jego przyłączenie zmienia konformacje
centrum aktywnego, co uniemożliwia przyłączenie właściwego substratu i zajście
właściwej reakcji.
Inhibitorami są najczęściej:
·
narkotyki
·
alkohole
·
związki metali ciężkich (są to inhibitory
nieodwracalne, bo niszczą centrum aktywne na zawsze)
·
inhibitorami są również nieodpowiednie pH,
nieodpowiednia temperatura.
STYMULATORY
reakcji enzymatycznej
Stymulator
(przyśpieszacz) – każdy czynnik który przyśpiesza reakcje np. kwas solny
wspomaga pepsynę w żołądku, aktywatorem amylazy ślinowej jest anion chlorkowy.
PRZEBIEG REAKCJI ENZYMATYCZNEJ
Enzym łączy się z substratem (jeden enzym z jednym
substratem). Substrat przyłączony jest do centrum aktywnego na zasadzie zamka i
klucza i tylko z tym jednym może zajść reakcja. Powstaje nietrwały kompleks
enzym-substrat. Zadaniem enzymu jest obniżenie energii aktywacji. Odłącza się
produkt reakcji. Enzym wychodzi niezmieniony i szuka kolejnej cząsteczki którą
może katalizować. Jest to jeden obrót enzymu. Ilością takich obrotów w
jednostce czasu liczymy aktywność enzymu.
pomieszane definicje inhibitorow, podales definicje inhibitora allosterycznego taką jaka powinna być przy inhibitorze niekompetycyjnym. W inhibicji allostrycznej inhibitor przyłącza się do centrum allosterycznego enzymu a nie gdzie bądź. granicą aktywności reakcji enzymatycznej nie jest 1/2 prędkości tylko prędkość maksymalna... co widac nawet wyraznie na wykresie, Stężenie substratu któremu odpowiada prędkość równa 1/2 prędkości maksymalnej nosi nazwę stałej Michaelisa Km.
OdpowiedzUsuńAnonimowy Kolego/ Koleżanką polecam sięgnąć do podręcznika przed pisaniem komentarzy, zwłaszcza, że nie masz racji :)
OdpowiedzUsuńmasz błąd w inhibitorach... chodzi o niekompetecyjny
Usuń